Romák a képzőművészetben – A Kalyi Jag gondozásában

ROMA KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLITÁS

Romák a képzőművészetben – A Kalyi Jag gondozásában

Varga Gusztáv, a Kalyi Jag alapítója és elnöke, 40 évvel ezelőtt, a Kalyi Jag Együttes megalapításával párhuzamosan kezdte el a roma képzőművészeti alkotások, romák által alkotott és nem romák által ábrázolt művészeti kincsek, egyedi művek gyűjtését, a népzene, néptánc és a folklór ápolása és megőrzése mellett. Az alkotások megőrzése, gyűjtése és bemutatása, nagy jelentőséggel bír a cigányság kulturális kisebbségként való elismertetésének hosszú, évtizedek óta tartó folyamatában. A roma festők, szobrászok, fafaragók, grafikusok, részben természetes magától értetődéssel, részben a roma hagyományok tudatos felelevenítésének és megörökítésének szándékával törekedtek a hagyományos cigány népszokások, mesterségek, mesék és hiedelmek megörökítésére és nem csupán egy-egy műben, hanem sorozatokban jelenítették meg a hagyományos cigány kultúrának ezeket az emlékeit. A magyarországi roma képzõmûvészet gyors és erőteljes kibontakozásában, úttörő szerepet játszott az is, hogy két nagy indító egyénisége is volt, Balázs János és Péli Tamás. Balázs János a naív kifejezésmódú alkotókra gyakorolt felszabadító hatást, azokra, akik bátorító példája nélkül talán nem is mertek volna gondolni arra, egy művészeti iskolai képzettség nélkül ecsetet vagy vésőt ragadhatnak. A hivatásos művészethez kapcsolódó, fiatal alkotókra pedig Péli Tamás, az első magyarországi, művészeti akadémiát végzett, profi képzőművész volt hatással. Péli az amszterdami Állami Művészeti Akadémiáról történt hazatérése után céltudatosan törekedett a cigány képzőművészet megteremtésére és tanítványokat gyűjtött magaköré.

A roma képzőművészetnek, a mai napig egyetlen állandó kiállítási helyszíne nem létezik, így nagyon sok társadalmi szervezet foglalkozik azzal a gondolattal, hogy majd valamikor valahol felépülhet egy Kincses Központ, melyben méltó helyen megtalálható valamennyi roma és romák által készített képző és iparművészeti alkotás. A magyarországi roma képzőművészet eddigi történetének tanulsága szerint is, immár önálló karakterrel bír, gazdagon és sokrétűen kibontakozott és jelentős művészi értéket képvisel. Ez a művészet, ma már joggal, állandó kiállításra, múzeumra vár.

Ma már a Kalyi Jag tulajdonát képező gyűjteményt, több mint 500 alkotás gazdagítja, melyek valamennyien egyedi darabok. A Kalyi Jag gyűjteményei között található Péli Tamás, Balázs Magdolna, Fenyvesi József, Kiss József, Botos Flórián, Szentandrássy István, Túró Zoltán, Bada Márta, Oláh Mara, Orsós Teréz, Rézműves Gyula, Kalányos Gyöngyi, Kosztics László, Rudi Balázs Lajos, Bari Janó, Ferkovics József, Lakatos Klára, Varga László, Vári Zsolt, Váradi Gábor, Dombrádi Horváth Géza, Illés Bódi Barbara, Gyügyi Ödön, Kökény Róbert, Pongor Bery nagyszerű kortárs hivatásos és autodidakta képzőművészek alkotásai.

Az alkotásokat megtekinthetik állandó kiállítás keretében a 1062 Budapest, Bajza u. 53. sz. alatt, a Kalyi Jag Oktatási Intézményében, előzetes bejelentkezés alapján iskolai, turista látogató csoportok is, kérés szerint tárlatvezetéssel, képzőművészek előadása és zenei műsorok mellett, az alábbi telefonszámon: Tel.:  +36 1 374-0659, 60, továbbá aktuális időszakos kiállításait a Kalyi Jag Arts Management szervezésében, melyről folyamatosan értesítjük honlapunkon.

Korábbi kiállításaink:
II.Erzsébet brit királynő születésnapja alkalmából 2010. június 09-én kiállitás nyilt a Brit Nagykövetség Rezidenciáján Roma mesterségek cimmel. A  kiállitáson Kalyi Jag muzsika szólt. Roma kortárs képzőművészek kiállítása nyílt a Szoboszlói Galériában, alig egy órával ezelőtt. A kiállításon megjelent vendégeket Berényiné Szilaj Ilona, a ház igazgatója üdvözölte, majd a mikrofonhoz lépett Varga Gusztáv, aki megnyitotta az augusztus 4-ig nyitva tartó tárlatot.