Együttes

” észak-kelet magyar cigány-gyerekként álmodtam egy nagyot. 30 éve teljesítem az álmom…”

Sir Varga Gusztáv

Több mint négy évtizeddel ezelőtt, Varga Gusztávnak volt egy álma: egyszer dalokat énekelni és írni Európában elsőként saját anyanyelvén, cigány nyelven. Létrehozta a Kalyi Jag (Fekete tűz) Együttest , melynek híre futótűzként járta be az egész világot, egy csapásra világsikereket értek el. Számos világkörüli turné és platina lemez után, is tovább dolgoznak, folytatják küldetésüket, a legeredetibb cigány népzene nagyköveteiként.

A Kalyi Jag Együttes a roma világzene kiemelkedő úttörője.  Zenei stílusuk folyóként árasztja el a világot és a muzsikájuk fogalommá vált. Több mint négy évtizeddel ezelőtt, Varga Gusztávnak volt egy álma: egyszer dalokat énekelni és írni Európában elsőként saját anyanyelvén, cigány nyelven. Létrehozta a Kalyi Jag (Fekete tűz) Együttest, melynek híre futótűzként járta be az egész világot, egy csapásra világsikereket értek el.

Számos világkörüli turné és platina lemez után, is tovább dolgoznak, folytatják küldetésüket a legeredetibb cigány népzene nagyköveteiként. Dalaikat rajongók ezrei dúdolják szerte a világon. A világon számtalan muzsikusa játssza és dolgozza fel dalaikat, melyek egyedi „Kalyi Jag” stílusként élnek az emberekben, ma már igazi Hungarikumként.

A legendás Kalyi Jag Együttes egy olyan összetéveszthetetlen sajátos stílust alakított ki, mely megkülönbözteti őket az összes többi cigány együttestől. Nemcsak a kiváló vokális adottságok, az utánozhatatlan virtuóz hangszeres technikák különböztetik meg őket, hanem a nem mindennapi 45 éves tapasztalataik a színpadokon.

A Kalyi Jag együttes felejthetetlen élményt nyújt a közönség számára. Andrea, Ilona, Zsigmond és a Guszti  énekhangja visszavezeti a hallgatót a múltban élő cigányság romantikájába és előre röpíti a 21. századi világzenei hangzásba. Józsi őshangzású artikulált szájbőgője, a Laci kifinomult hangszerismerete, és virtuozitása, Gyurinak a harmonika, billentyű, vagy nagybőgő játéka csodás hangulatot teremt.

Az együttes jelenlegi felállásával már Ferenc Pápa meghívásának is eleget tett, hiszen az Együttes megalkotta az első Gipsy Gospel produkciót is. 2016-ban Ferenc Pápa Őszentsége felszentelte az Együttes Hanganyagát a Vatikánban, a Nervi hallban, 5000 ember előtt. Mára a pasztorált dalokat a templomokban is énekelik a hívek roma és magyar nyelven.

A Kalyi Jag Együttes a legelismertebb és legméltóbb képviselője az autentikus cigány kultúrának Magyarországtól Hollywoodig, Sao Paolótól Washingtonig és New Yorktól Tokióig.

A Kalyi Jag Együttes produkciói:
Roma Legenda
Nemzetiségi Népzene és Néptáncgála
Határon Túli Magyarok Népzene és Néptánc Gálája
Nemzetközi Roma Showműsorok
Interetnikus produkciók