Együttes

” észak-kelet magyar cigány-gyerekként álmodtam egy nagyot. 30 éve teljesítem az álmom…”

Sir Varga Gusztáv

Több mint három évtizeddel ezelőtt, Varga Gusztávnak volt egy álma: egyszer dalokat énekelni és írni Európában elsőként saját anyanyelvén, cigány nyelven. Létrehozta a Kalyi Jag (Fekete tűz) Együttest , melynek híre futótűzként járta be az egész világot, egy csapásra világsikereket értek el. Számos világkörüli turné és platina lemez után, is tovább dolgoznak, folytatják küldetésüket, a legeredetibb cigány népzene nagyköveteiként.

Dalaikat rajongók ezrei dúdolják szerte a világon. A világon számtalan muzsikus játssza és dolgozza fel dalaikat, melyek egyedi „Kalyi Jag” stílusként élnek az emberekben, ma már igazi Hungarikumként.

A legendás Kalyi Jag Együttes egy olyan összetéveszthetetlen sajátos stílust alakított ki, mely megkülönbözteti őket az összes többi cigány együttestől. Nemcsak a kiváló vokális adottságok, az utánozhatatlan virtuóz hangszeres technikák különböztetik meg őket, hanem a nem mindennapi 30 éves tapasztalataik a színpadokon.

A Kalyi Jag Együttes a legelismertebb és legméltóbb képviselője az autentikus cigány kultúrának Magyarországtól Hollywoodig, Sao Paolotól Washingtonig és New Yorktól Tokyoig.

2009 új mérföldkő az Együttes pályafutásában. Három évtized kitartó munkája után is, ma új lemez megjelenésén dolgozik a csapat, a közönség nagy örömére és várakozására.

 

Tagok:
Varga Gusztáv – alapító, zeneszerző, rendező, tánckoreográfus
Balogh József – ének, zene, zeneszerző
Künstler Ágnes – énekes, táncos, zeneszerző
Nagy József – zeneszerző (ritmusok), táncos

Állandó vendégművészek:
Balogh Andrea
Feyér Zsuzsanna
Künstler Tamás
Kamondy Ágnes – táncművész koreográfus

A Kalyi Jag Együttes produkciói:
Roma Legenda
Nemzetiségi Népzene és Néptáncgála
Határon Túli Magyarok Népzene és Néptánc Gálája
Nemzetközi Roma Showműsorok
Interetnikus produkciók